کد مطلب:77 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:322

احکام نگاه کردن
(مـسـاله 2442) نگاه كردن به بدن زن نامحرم ودختری كه نه سالش تمام نشده , ولی خوب وبد را می فهمد, و نگاه كردن به او عادتا امكان تهییج وتحریك شهوت دارد,و همچنین نگاه كردن بموی آنـان چـه بـا قصد لذت وچه بدون آن حرام است .

و نگاه كردن به صورت و دست آنان اگر به قصد لـذت باشد حرام است , و بدون قصد لذت هم بنابر احتیاط ترك آن لازم است .

و نیز نگاه كردن زن به بدن مرد نامحرم حرام می باشد.

(مـسـاله 2443) اگر انسان بدون قصد لذت به صورت و دست زنان كفار و جاهائی از بدنشان كه عادت بر نپوشاندن آن دارند, در صورتی كه نترسد كه به حرام بیفتد,اشكال ندارد.

(مساله 2444) زن باید بدن و موی خود را از مرد نامحرم بپوشاند, بلكه احتیاط واجب آن است كه از پـسـری هم كه بالغ نشده , ولی خوب و بد رامی فهمد و از نگاه كردن تحریك و تهییج شهوت او عادتا ممكن باشد, بدن و موی خود را بپوشاند.

(مـساله 2445) نگاه كردن به عورت دیگری حتی به عورت بچه ممیزی كه خوب و بد را می فهمد حـرام اسـت , اگـر چـه از پـشـت شـیشه یا در آینه یا آب صاف و ماننداینها باشد.

ولی زن و شوهر می توانند به تمام بدن یكدیگر نگاه كنند.

(مـسـالـه 2446) مـرد وزنی كه با یكدیگر محرمند, اگر قصد لذت نداشته باشندمی توانند غیر از عورت به تمام بدن یكدیگر نگاه كنند اگرچه احتیاط این است كه به مابین ناف و زانوها نگاه نكنند.

(مـساله 2447) مرد نباید با قصد لذت به بدن مرد دیگر نگاه كند, و نگاه كردن زن هم به بدن زن دیگر با قصد لذت حرام است .

(مـسـالـه 2448) مـرد نباید عكس زن نامحرم را بیندازد, و اگر زن نامحرمی را بشناسد,نباید به عكس او خصوصا در مواردی كه معرض هتك و فساد باشد نگاه كند .

(مساله 2449) اگر در حال ناچاری زن بخواهد زن دیگر, یا مردی غیر از شوهرخود را تنقیه كند, یـا عـورت او را آب بـكـشـد, باید چیزی در دست كند كه دست او به عورت آن مرد یا زن نرسد, و هـمـچـنـین است اگر مرد بخواهد در حال ناچاری مرددیگر, یا زنی غیر زن خود را تنقیه كند, یا عورت او را آب بكشد.

(مـسـاله 2450) اگر مرد برای معالجه زن نا محرم ناچار باشد كه او را نگاه كند, ودست به بدن او بـزنـد اشـكـال ندارد.

ولی اگر با نگاه كردن بتواند معالجه كند, نبایددست به بدن او بزند, و اگر بادست زدن بتواند معالجه كند نباید او را نگاه كند.

(مساله 2451) اگر انسان برای معالجه كسی ناچار شود كه به عورت او نگاه كند,اشكال ندارد.

مسائل متفرقه زناشویی (مساله 2452) كسی كه بواسطه نداشتن زن به حرام می افتد, واجب است زن بگیرد.

(مساله 2453) اگر شوهر در عقد شرط كند كه زن باكره باشد, و بعد از عقد معلوم شود كه باكره نـبـوده , مـی تواند به نسبت تفاوت بین مهر باكره و غیر باكره از مهر كم نماید و بنابر احتیاط اگر میخواهد از او جدا شود او را طلاق دهد.

(مـسـالـه 2454) بـودن مـرد و زن نامحرم در محل خلوتی كه كسی در آنجا نیست , ودیگری هم نـمـی تـواند وارد شود حرام است , چه به ذكر خدا مشغول باشند یا به صحبت دیگر, خواب باشند یا بیدار, و نمازشان هم در آنجا صحیح نیست .

ولی اگرطوری باشد كه كسی دیگر بتواند وارد شود, یا بچه ای كه خوب و بد را می فهمد درآنجا باشد اشكال ندارد.

(مـسـالـه 2455) اگر مرد مهر زن را در عقد معین كند, و قصدش این باشد كه آن راندهد, عقد صحیح است و مهر را هم باید بدهد.

(مـسـالـه 2456) مـسلمانی كه منكر خدا یا پیغمبر شود, یا حكم ضروری دین یعنی :حكمی را كه مـسـلمانان جز دین اسلام می دانند مثلا واجب بودن نماز و روزه را انكاركند, در صورتی كه بداند آن حكم ضروری دین است مرتد می شود.

(مساله 2457) اگر زن پیش از آن كه شوهرش با او نزدیكی كند, بطوری كه در مساله پیش گفته شـد مرتد شود, عقد او باطل می گردد.

و همچنین است اگر بعد از نزدیكی مرتد شود, ولی یائسه باشد یعنی : اگر سیده است شصت سال , و اگر سیده نیست پنجاه سال او تمام شده باشد, اما اگر یائسه نباشد, باید به دستوری كه در احكام طلاق گفته خواهد شد عده نگهدارد.

و اگر تا آخر عده مرتد بماند عقد باطل است و اگر در بین عده مسلمان شود بنابر مشهور عقد باقی است و مراعات احتیاط لازم است .

(مـسـالـه 2458) مـردی كه مسلمان زاده است اگر مرتد شود, زنش بر او حرام می شود و باید به مـقـداری كه در احكام طلاق گفته می شود عده وفات نگهدارد.

و دراصطلاح به چنین شخصی مرتد فطری می گویند.

(مساله 2459) مردی كه از پدر ومادر غیر مسلمان بدنیا آمده و مسلمان شده اگر پیش از نزدیكی با عیالش مرتد شود, و یا زنش یائسه باشد عقد او باطل می گردد.

و اگر بعد ازنزدیكی مرتد شود, وزن او در سـن زنانی باشد كه حیض می بینند, باید آن زن به مقدارعده طلاق كه در احكام طلاق گفته می شود عده نگهدارد, پس اگر پیش از تمام شدن عده , شوهر او مسلمان شود بنابر مشهور عـقـد او بـاقـی اسـت لـكـن مراعات احتیاط لازم است و در اصطلاح به چنین شخصی مرتد ملی می گویند.

(مساله 2460) اگر زن در عقد با مرد شرط كند, كه اورا از شهری بیرون نبرد و مردهم قبول كند, نباید زن را از آن شهر بدون رضایت او بیرون ببرد.

(مـسـالـه 2461) اگر زنی از شوهر سابقش دختری داشته باشد, شوهر بعدی می تواند آن دختر را برای پسر خود كه از آن زن نیست عقد كند.

و نیز اگر دختری رابرای پسر خود عقد كند, می تواند با مادر آن دختر ازدواج نماید.

(مساله 2462) اگر زنی از زنا آبستن شود, در صورتی كه خود آن زن , یا مردی كه بااو زنا كرده , یا هر دوی آنان مسلمان باشند, برای آن زن جایز نیست بچه را سقطكند.

(مساله 2463) اگر كسی با زنی كه شوهر ندارد, و در عده كسی هم نیست زنا كند,چنانچه بعد او را عقد كند وبچه از آنان پیدا شود, در صورتی كه ندانند از نطفه حلال است یا حرام , آن بچه حلال زاده است .

(مساله 2464) اگر مرد نداند كه زن در عده است یا نداند كه عقد در عده حرام است و با او ازدواج كـند, چنانچه زن هم نداند وبچه ای از آنان بدنیا آید, حلال زاده است و شرعا فرزند هر دو می باشد ولی اگر زن می دانسته كه در عده است ومی دانسته كه عقد در عده حرام است شرعا بچه , فرزند پدر است و در هر دوصورت عقد آنان باطل است و به یكدیگر حرام می باشند.

(مساله 2465) اگر زن بگوید یائسه ام نباید حرف او را قبول كرد, ولی اگر بگویدشوهر ندارم یا در عده نیستم حرف او قبول می شود.

(مـساله 2466) اگر بعد از آن كه انسان با زنی ازدواج كرد, كسی بگوید آن زن شوهرداشته , و زن بگوید نداشتم , چنانچه شرعا ثابت نشود كه زن شوهر داشته , نبایدحرف آن كس را قبول كرد.

(مـسـالـه 2467) تا دو سال پسر یا دختر تمام نشده پدر نمی تواند او را از مادر جداكند و سزاوار و بـلكه احتیاط اینستكه تا هفت سال آنها تمام نشده آنها را از مادر جدانكند و رعایت این احتیاط در مورد دختر موكد است .

(مـسـاله 2468) مستحب است در شوهر دادن دختر كه بالغه است , یعنی مكلف شده عجله كنند, حضرت صادق (ع ) فرمودند: یكی از سعادتهای مرد آن است كه دخترش در خانه او حیض نبیند.

(مساله 2469) اگر زن مهر خود را به شوهر صلح كند كه زن دیگر نگیرد, باید زن مهر را نگیرد, و شوهر هم با زن دیگر ازدواج نكند.

(مـساله 2470) كسی كه از زنا به دنیا آمده , اگر زن بگیرد و بچه ای پیدا كند, آن بچه ,حلال زاده است .

(مساله 2471) هرگاه شوهر در روزه ماه رمضان , یا در حال حیض زنش با اونزدیكی كند معصیت كرده , ولی اگر بچه ای از آنان بدنیا آید حلال زاده است .

(مـسـالـه 2472) زنـی كـه یقین دارد شوهرش در سفر مرده , اگر بعد از عده وفات كه مقدار آن دراحـكـام طـلاق گفته خواهد شد, شوهر كند وشوهر اول از سفربرگردد,باید از شوهر دوم جدا شود و به شوهر اول حلال است ولی اگر شوهر دوم با اونزدیكی كرده باشد, زن باید عده نگهدارد و شوهر دوم باید مهر او را بدهد و اگر مهرالمسمای او با مهر المثل تفاوت دارد در تفاوت آن بنابر احتیاط با هم مصالحه نمایند ولی خرج عده ندارد.